Zorg voor veiligheid in de keuken

Zorg voor goede veiligheid in de keuken

Alle informatie voor goede veiligheid in de keuken.

Bij veiligheid in de keuken denken we eerst aan brand, maar om alleen de keuken brand veilig te houden is niet voldoende. Het omgaan met voedsel en scherpe voorwerpen in de keuken is eveneens belangrijk. Zoals ook met apparaten met hoge aansluitwaarden in combinatie met water. Hier een aantal veiligheidsregels van een keuken:

De vlam in de pan
Blus nooit met water en ga ook niet met de pan lopen, maar leg er een goed afsluitende deksel op. Let bij de keukeninstallatie er op dat de afzuigkap (met name bij op gas koken) tenminste 65 cm boven de gasplaat gemonteerd is, echter niet meer dan 75 cm.

Gebruik een frituurpan met thermostaat voor de veiligheid in de keuken

Kook zoveel mogelijk achter op het fornuis, zodat kinderhandjes er moeilijk bij kunnen
Let bij aanschaf van de keuken (keukenadvies) op de plaats van de knoppen, er zijn gaskookplaten met de knoppen aan de zijkant. Tevens kunnen elektrische kookplaten van een kinderslot voorzien zijn. Inductie koken kan geen verbranding aan de kookplaat veroorzaken. Ook ovens kunnen voorzien zijn van kindersloten. Tevens kan er een reling voor de kookplaat geplaatst zijn.

Houd uw vetvang roosters van de afzuigkap zoveel mogelijk vrij van (eveneens brandbaar) vet.
Vetroosters kunnen tegenwoordig gewoon in de vaatwasser. Doe dit gewoon regelmatig (wekelijks) en wacht niet tot ze vet zijn, dan zijn ze in de regel nooit meer schoon te krijgen, hetgeen ook het aangezicht van de keuken schaadt.

Laat geen doekjes etc. die snel brand kunnen vatten slingeren rond het fornuis

Plaats een brandmelder in de keuken
Een brandmelder is iets anders dan een rookmelder. Een brandmelder gaat af als er een bepaalde hoge temperatuur wordt geconstateerd.

Gebruik alleen geaarde stopcontacten in de keuken
Knoop bij uitbreiding van uw keuken niet klakkeloos bedrading aan elkaar. De keuken is een plaats waarbij apparaten die gebruik maken van hoge stroom en geleidend water dicht bij elkaar staan. Verkeerde verdeling van de stroom leidt snel tot oververhitting van bedrading, hetgeen brandgevaarlijke consequenties met zich meebrengt. Behalve bij lage volt lampspotjes, zijn het gebruik van kroonsteentjes uit den boze!

Heeft u toch brandwonden, spoel dan snel 10 - 20 minuten met lauw water en raadpleeg zo nodig een arts

Berg schoonmaak middelen op buiten bereik van kinderen, als mede de afvalbak

Laat geen scherpe voorwerpen zoals messen e.d. rond slingeren op het keukenblad

Werk zo hygiënisch mogelijk voor meer veiligheid in de keuken:

Ik hoop dat u geholpen bent met de bovenstaande informatie over veiligheid in de keuken. Mocht u nog vragen hebben dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Lees hier andere vragen over een keuken.

Dé man met veel ervaring in keukens
Voorgeselecteerde keukenbedrijven: Peter Mooij